Ciasto malinowo-śmietanowe z migdałową bezą – „chmurka”

wpis w: Ciasta ucierane | 0

Od początku istnienia mojego bloga, na zdjęciu profilowym widnieje zdjęcie ciasta, którego jeszcze nie było na blogu. Jest to spowodowane tym, że dopiero po upieczeniu, naszła mnie wena na rozpoczęcie blogowej przygody. 😛 Ostatnio moja ciocia poprosiła mnie o upieczeniu tego ciasta na jej urodziny, więc teraz możecie się dowiedzieć jak go wykonać. Zaczynamy! 🙂

10672186_1553553981523144_4720150405339047886_n

Składniki na ciasto:
6 żółtek
30 dkg mąki pszennej
22 dkg cukru
25 dkg margaryny
10 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę ucieramy na puszysty krem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Następnie dodajemy mleko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wykładamy do osobnej blaszki. Ważne, aby były takiej samej wielkości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Jedno z ciast pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach,  na drugie z nich wykładamy bezę.

Składniki na bezę:
6 białek
30 dkg cukru
6 dkg płatków migdałowych

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Pianę wykładamy na drugą blaszkę z ciastem i posypujemy migdałami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby migdały dobrze się trzymały i po upieczeniu trzymały się ciasta – lekko dociśnij je dłonią do piany!

3. Ciasto z pianą pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach. Na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym, aby ciasto nie przywarło do blachy.

Wykończenie ciasta:  

Składniki:
Ok. 50 dkg malin (mogą być także inne owoce np. wiśnie bądź czarna porzeczka)
3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3,5 szkl. wody.
0,5 l śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

1. Wykładamy maliny na upieczony spód ciasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Na maliny wylewamy tężejącą galaretkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby galaretka nie rozlała się pod ciasto – włóż między ciasto a blachę papier śniadaniowy! 🙂 

3. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę.

5. Śmietanę wykładamy na galaretkę i przykrywamy górą ciasta z bezą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :*   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *