Ciasto orzechowe z kremem czekoladowym

wpis w: Ciasta, Ciasta biszkoptowe | 2

Dzisiaj coś dla wielbicieli orzechów i czekolady. Przez wiele lat to ciasto było moim ulubionym i ostatnio sobie o nim przypomniałam. Tak więc… do dzieła! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sam początek pieczemy jasny biszkopt z 8 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj.

Składniki na masę i krem:
2 kostki masła
1 słoik nutelli (bądź inny krem czekoladowo-orzechowy)
50 ml spirytusu
40 dag orzechów (grubo pokrojonych)
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
3 duże łyżki miodu
3 łyżki mleka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do garnka dajemy 1 i 1/4 kostki masła, orzechy, cukier, wodę, miód i smażymy przez ok. 20 min. ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Na sam koniec wlewamy do masy 3 duże łyżki mleka, mieszamy i czekamy aż wystygnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. W tym czasie przygotowujemy krem. Do garnka dajemy 3/4 kostki masła i ucieramy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Następnie dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i razem miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Do kremu powoli wlewamy spirytus i miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Wcześniej przygotowany biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Na dół od biszkoptu wykładamy nasz krem i rozsmarowujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Następnie przykrywamy krem górą od biszkoptu i wykładamy na nią wcześniej przygotowaną masę orzechową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *