Dwukolorowe ucierane ciasto ze śliwkami

wpis w: Ciasta ucierane | 1

Nadszedł sezon na śliwki i postanowiłam zrobić z nich jakieś ciasto. Nie chciałam, aby było zwykle, więc pomyślałam, aby zrobić je dwukolorowe. Oczywiście, jeśli nie chcecie i po prostu wolicie tradycyjne ciasta, można pominąć krok z dodawaniem kakao i ciasto będzie równie smaczne. Tak więc… zaczynamy! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ciemnego kakao
3 łyżki mleka
500 g śliwek przekrojonych na pół

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Margarynę z cukrem dajemy do garnka i ucieramy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do ciasta wbijamy po jednym jajku i wszystko miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Po dokładnym wymieszaniu składników, dzielimy ciasto na pół i do jednej części dodajemy mleko oraz kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Na wcześniej posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blachę wykładamy ciasto –  raz jeden, raz drugi kolor, a potem wszystko razem rozsmarowujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Na górę ciasta wykładamy śliwki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby śliwki nie opadły na dół ciasta – ułóż je skórką w dół! 🙂 

7. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 45 min. Gdy już będzie zimne możemy posypać je cukrem pudrem.

Ruda życzy smacznego :*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. basia

    Ciasto śliwkowe wygląda tak, że ślinka cieknie. Na niedzielę upiekę na pewno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *