Sernik mandarynkowy

wpis w: Ciasta, Ciasta biszkoptowe | 0

Jako, że mamy lato i jest ciepło postanowiłam pokazać Wam przepis na nietradycyjny, lekki sernik mandarynkowy.

 

P72101343

Na samym początku musimy upiec jasny biszkopt z 8 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj.

Składniki na masę:

2 kostki twarogu mielonego
12 dag cukru
cytryna
0,5 l śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 śmietan-fixy
1 puszka mandarynek
wiórki kokosowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Wlewamy śmietanę do garnka i miksujemy, po chwili dodajemy śmietan-fixy. Gdy śmietana się ubije dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Następnie do innego naczynia bądź garnka dajemy twaróg, 12 dag cukru oraz sok z jednej cytryna oraz jej potarta skórka. Wszystko dokładnie miksujemy i ucieramy na bardzo jednolitą masę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Po zmiksowaniu twarogu dodajemy do niego wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Gdy wszystko mamy połączone, dodajemy do masy mandarynki i miksujemy je na najmniejszych obrotach naszego miksera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Przekrawamy nasz biszkopt na pół i nasączamy sokiem z puszki mandarynek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

DOBRA RADA!
Biszkopt najpierw nacinamy dookoła nożem, a potem wkładamy w to grubą nitkę i poziomymi ruchami przekrawamy biszkopt! 🙂 

6. Wykładamy większą połowę masy do środka ciasta i rozsmarowujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Przykrywamy ciasto górą biszkoptu i na górę dajemy pozostałą masę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA!
Górę ciasta można ładnie wygładzić biorąc duży nóż i przejeżdżając nim po cieście! 🙂

 

8. Na sam koniec pozostaje nam posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *