Tort czekoladowo-kokosowy

wpis w: Torty | 0

Poprzedni tort malinowo-kokosowy wielu osobom bardzo się spodobał. Mam nadzieję, że teraz również wbiję się w wasze smakowe gusta! 🙂 Pomyślałam, że tym razem będzie to tort czekoladowo-kokosowy. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂

10643190_799349390086646_1312467558_n

Wszystkie produkty, które podam będą na małą tortownicę. Jeżeli chcecie upiec normalny, duży tort, wystarczy że podwoicie wszystkie składniki.

Na sam początek pieczemy biszkopt czekoladowy z 4 jajek, a przepis jak go wykonać znajdziecie tutaj.

Składniki na wkładkę kokosową:

250 ml mleka
12,5 dag kokosu
1/4 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Pół paczki budyniu waniliowego
100 g masła

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę, wlewamy do garnka i zagotowujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Gdy mleko się zagotuje dodajemy do niego kokos, cukier oraz cukier waniliowy i gotujemy przez 15 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na koniec dodajemy masło i wcześniej rozmieszany budyń z mlekiem. Łączymy wszystko i czekamy aż masło się rozpuści. Przekładamy masę na talerz, aby wystygło.

Składniki na krem czekoladowy:
100 g masła
200 g nutelli

1. Masło ucieramy, a następnie dodajemy nutellę. Można dodać odrobinę spirytusu dla smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRZYGOTOWANIE TORTU: 

1. Przekrawany biszkopt na pół i obie części smarujemy kremem czekoladowym, zostawiając go także na górę i boki tortu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Na krem wykładamy masę kokosową i rozsmarowujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Przykrywamy masę górą od biszkoptu, Na górę dajemy krem czekoladowy i zdobimy wg własnego uznania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :*

10656446_799349406753311_1660932268_n

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *