Tort czekoladowy z wkładką orzechową i kremem czekoladowym

wpis w: Torty | 1

Kolejny osiemnastkowy tort na moim blogu. Tym razem z pyszną wkładką orzechową. Ciasto bynajmniej nie jest zbyt mdłe, ze względu na dodany do masy sok z cytryny, który nadaje lekko kwaskowaty smak. Zachęcam wszystkich do wypróbowania! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

2 ugotowane budynie w 1,5 l mleka
Nutella
1 kostka masła
1 cytryna
1/4 szklanki wody
25 dag zmielonych orzechów
1 szklanka cukru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sam początek pieczemy biszkopt czekoladowy z 9 jajek wg przepisu podanego tutaj. 

1. Wlewany wodę do garnka i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy łyżką i gotujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do wody z cukrem dodajemy skórkę z cytryny i sok (ilość wedle uznania). Następnie wsypujemy orzechy i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. W innym naczyniu miksujemy masło i dodajemy do niego wcześniej ugotowany i ostudzony budyń.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Do masła i budyniu dokładamy nutellę i miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykończenie tortu:  

1. Przekrawamy ciasto tak, aby powstały cztery równe warstwy. Pierwszą warstwę nasączamy np. herbatą bądź alkoholem i wykładamy część kremu budyniowego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Przykrywamy drugą warstwą, ponownie nasączamy oraz wykładamy masę orzechową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na masę nakładamy trzecią warstwę, wykładamy krem i przykrywamy ostatnią warstwą.

4. Smarujemy górę tortu oraz boki i dekorujemy wedle własnego uznania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :* 

  1. teresa1975

    swietny pomysl 🙂 z pewnoscia przepis sprawdze na osiemnaste urodziny mojej corki ktore juz niedlugo 🙂 :>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *