„Trójkolorowa” babka z kokosem

wpis w: Ciasta ucierane | 0

Dzisiejszy przepis jest pozornie zwykły, a jakże ciekawy. Trójkolorowa babka nada się na różnego rodzaju imprezy i spotkania. Myślę, że zasmakuje każdemu. Zapraszam do wypróbowania i upieczenia tego ciasta. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
7 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
20 dag kokosu
4 łyżki cukru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Miksujemy ze sobą margarynę, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka i 3 żółtka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do ciasta dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Z pozostałych 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i kokos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Do wcześniej wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą blaszek wylewamy kolejno:
jasne ciasto, pianę z kokosem oraz ciemne ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Babki pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 50 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *