- Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania ciasta z kremem kokosowym, który jest na bazie bułek. Może brzmi to trochę dziwnie, ale obiecuję, że jest on bardzo smaczny. Charakter cieście nadaje dżem porzeczkowy, który przełamuje smak kremu. Mam nadzieję, że Was ono także zasmakuje i upieczecie go według tego przepisu. Pozdrawiam! 🙂
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Na samym początku ubijamy białka ze szczyptą soli. Po ubiciu, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko razem miksujemy.
2. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz łyżce oleju i gorącej wody.
3. W kolejnym kroku przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie miksujemy.
4. Biszkopt wlewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min.
2 małe, czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
10 dag wiórków kokosowych
1 i 1/2 kostki masła
dżem porzeczkowy
1. Zalewamy bułki dwoma szklankami mleka i odstawiamy, aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem,
2. Pozostałą szklankę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy i zagotowujemy.
3. Do mleka dodajemy rozdrobnioną bułkę oraz wiórki kokosowe. Całość gotujemy przez ok. 30 min.
4. Po wystygnięciu ubijamy masło na puch i dodajemy do niego wcześniej przygotowany krem kokosowy i wszystko razem mieszamy.
5. Biszkopt przekrawamy na dwa placki i dół smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie na dżem wykładamy połowę kremu.
6. Na krem kładziemy drugą część biszkoptu i na górę wykładamy pozostały krem.
7. Ciasto można zakończyć na tym etapie. Ja jednak przygotowałam na górę posypkę kokosową. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Następnie dodajemy 1/2 szklanki cukru i 7 dag wiórków kokosowych. Mieszamy wszystko aż kokos się zarumieni na złoty kolor. Gdy wystygnie posypujemy nim nasze ciasto.
Dodaj komentarz