Ciasto czekoladowo-waniliowe

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 2

Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe

Dzisiejszy przepis to powrót do tradycyjnych przepisów z początków bloga! Ciasto bardziej czasochłonne i wymagające, ale czasami warto poświęcić więcej czasu i stworzyć coś ciekawego oraz bardzo smacznego. Ten przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe będzie idealne na przyjęcie urodzinowe czy inną ważną okazję. Zapraszam do wspólnego pieczenia!

Podstawą naszego ciasta będzie biszkopt czekoladowy z 4 jajek. Przepis na niego znajdziecie tutaj. 
Składniki na krem waniliowy: 

5 łyżek cukru
4 żółtka
1 szklanka mleka
330 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
2 opakowania cukru wanilinowego

1. Cukier wanilinowy rozpuszczamy w gorącym mleku.

2. Ucieramy żółtka z cukrem

3. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody (cały czas mieszamy, aż się dobrze rozpuści i będzie miała gładką konsystencję).

4. Gdy mleko z cukrem waniliowym oraz żelatyna ostygną, wlewamy je do utartych żółtek z cukrem i miksujemy.

5. Wkładamy masę do lodówki (trzeba uważać, aby nie zgęstniała całkowicie). W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę.

5. Łączymy kremówkę z masą. Biszkopt lekko kropimy herbatą, alkoholem bądź sokiem np. porzeczkowym. Masę wylewamy i rozsmarowujemy na biszkopcie.

6. Ciasto odkładamy do lodówki.

Składniki na krem czekoladowy: 

25 dkg gorzkiej czekolady
pół kostki masła
5 jajek
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki wytrawnego wina
3 łyżeczki żelatyny

1.Roztapiamy czekoladę z masłem. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki.

2. Do roztopionej czekolady z masłem dodajemy cukier puder, żółtka, wino oraz żelatynę (masa musi być ciepła, ale nie gorąca). Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.

4. Łączymy mikserem pianę z białek wraz z czekoladową masą.

5. Wylewamy masę na nasze ciasto.

6. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.

7. Po ok. godzinie ciasto jest gotowe do wcinania!

Tak jak pisałam na początku – ciasto wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie niż inne, ale uwierzcie, że warto! Zachęcam do obserwowania mnie na Instagramie. Link tutaj. Dajcie znać w komentarzu czy lubicie ciasta biszkoptowe!

2 Responses

  1. Kaśka

    Upiekłam to ciasto wg Twojego przepisu. Powinno smakować tym wszystkim którzy lubią ciasta kremowe. Ciasto rzeczywiście jest pracochłonne.
    Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *