Drożdżówki z cynamonem

wpis w: Drożdżówki | 4

Przepis na drożdżówki z cynamonem

Drożdżówki z cynamonem to idealny przepis na każdą okazję! Dodatek do niedzielnej kawy, przekąska do szkoły czy pracy, a nawet na imprezę! Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a do przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Cynamonki mimo swej prostoty, bardzo ładnie się prezentują, więc na pewno wielu znajomych poprosi Was o podzielenie się przepisem! 🙂

Przepis na cynamonki
Przepis na drożdżówki z cynamonem

Składniki na ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej
75 g masła
50 g drożdży
2 żółtka
100 g cukru
250 ml mleka

Składniki na cynamonowe nadzienie:
125 g masła (lub więcej, jeśli chcecie bardziej maślane)
ok 10 łyżek cukru
ok 25 g cynamonu

składniki na drożdżówki cynamonowe

1. Zaczynamy od ciasta. Wlewamy do miski ciepłe mleko (nie gorące, ok 50 stopni) wsypujemy cukier oraz drożdże. Mieszamy wszystko energicznie trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.

2. Następnie wsypujemy mąkę, żółtka, masło i dokładnie wyrabiamy. Tak, jak pisałam we wpisie o chlebku ziołowym (link tutaj: https://rudacukiernia.pl/chlebek-ziolowy/) ciasto drożdżowe lepiej wyrabiać kilka minut dłużej, niż krócej! 🙂

3. Wyrobione ciasto na drożdżówki z cynamonem dzielimy na dwie części.

4. Ciasto możemy na chwilkę zostawić. I zaczynamy przygotowywać masełko cynamonowe. Masło musi być miękkie (nie całkowicie roztopione!) i wsypujemy do niego cukier oraz cynamon. Mieszamy wszystkie składniki widelcem na gładką masę.

5. Wracamy do naszego drożdżowego ciasta. Bierzemy jedna połówkę, mąką posypujemy wałek oraz stolnicę (albo po prostu stolik :D) i rozwałkowujemy ciasto.

6. Połowę masełka rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście.

7. Zwijamy ciasto w rulon (wzdłuż szerszego brzegu). Następnie kroimy ok. 3 centymetrowe kawałki.

8. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i układamy nasze cynamonki. Pamiętajcie, żeby zrobić między nimi odstępy, bo bardzo mocno zwiększą swoją objętość.

9. Powtarzamy czynności z drugą połówką ciasta. Następnie nagrzewamy piekarnik do 50 stopni i wkładamy obie blaszki do piekarnika na ok. 25 minut, aby ładnie urosły.

10. Po 25 minutach wyciągamy blaszki i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy nasze wyrośnięte drożdżówki na ok. 25 minut. Jeśli jednak macie mocny lub słaby piekarnik to można zmniejszyć/zwiększyć czas albo moc piekarnika. Tutaj już pieczemy każdą blaszkę osobno.

Drożdżówki z cynamonem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Ja akurat niczego nie dodawałam, ponieważ dla mnie już są wystarczająco słodkie. 🙂

Smacznego!

4 Responses

  1. Kaśka

    Zainspirowana Twoimi ślimaczkami, zrobiłam je z nadzieniem orzechowym. Wykorzystałam orzechy,które pozostały ze świąt. Tez pycha! Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.