Przepis na chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy to totalny hit z Thermomixa! Pomyślałam jednak, że nie każdy posiada taki sprzęt i warto pokazać Wam, w jak prosty sposób można go wykonać. Jest to idealna przekąska na sylwestra, tym bardziej, że w tym roku większość z nas spędzi go w domowym zaciszu. Najlepsze w tym chlebku jest to, że można po prostu rwać go rękami i od razu jeść. 🙂 Jestem ciekawa czy ten przepis na chlebek ziołowy przypadnie Wam do gustu i będziecie do niego często wracać. Dajcie mi koniecznie znać!
Jeśli jednak posiadacie thermomixa, to przepis na niego znajdziecie na przepisowni, o tutaj: https://www.przepisownia.pl/chleby-bulki-przepisy/chlebek-ziolowy/vv5qftdk-fb625-564872-cfcd2-sfb5tkwf.
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
300 g ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
40 g oleju
Składniki na masełko ziołowo-czosnkowe:
1 kostka masła (250 g)
pęczek koperku
pęczek świeżej pietruszki
4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
sól do smaku
Opcjonalnie można dodać cebulkę, suszone pomidory itp. Bądźmy kreatywni 🙂
Wykonanie:
1. Na początek przygotowujemy masełko. Do miseczki wrzucamy miękkie masło (w temperaturze pokojowej), sprasowany czosnek i posiekane zioła.
2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, np. widelcem. Odstawiamy na później i zabieramy się za ciasto drożdżowe.
3. Do miski dajemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wlewamy wodę i olej. Zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto.
4. Gdy ciasto ma już w miarę zwartą konsystencje, wykładamy je na stolnicę i dalej dokładnie wyrabiamy, aby było gładkie. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe potrzebuje dużo naszej uwagi i ciepła. Lepiej wyrabiać o 3 minuty dłużej, niż krócej! 🙂
5. Gotową kuleczkę odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotowujemy tortownicę o średnicy nie większej niż 24 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.
6. Po kilku minutach dzielimy ciasto na kilka części (ja podzieliłam na 3) i jedną z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
7. Smarujemy rozwałkowane ciasto wcześniej przygotowanym masełkiem ziołowym.
8. Następnie kroimy nasze rozwałkowane ciasto z masełkiem na ok. 5-6 cm paseczki. Tak jak na zdjęciu poniżej 🙂
9. Każdy paseczek zwijamy w harmonijkę i stawiamy na naszej wcześniej przygotowanej tortownicy. Powtarzamy punkty 6-9 z pozostałymi częściami ciasta i masełka.
10. Tak przygotowany chlebek ziołowy odstawiamy i włączamy piekarnik. Ok 200 stopni, termoobieg. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy do niego naszą tortownicę z chlebkiem. Pieczemy ok. 35 min.
No i gotowe!
Chlebek ziołowy najlepiej smakuje jeszcze na ciepło!
Mam nadzieję, że ten przepis na chlebek ziołowy przypadnie Wam do gustu i sami do wypróbujecie! Nie tylko słodkościami człowiek żyje! Zapraszam na mojego instagrama: https://www.instagram.com/rudacukiernia/?hl=pl.
Chcecie więcej wytrawnych wypieków?
Wasza Ruda 🙂
Łukasz
Chcemy!
Ruda
No to będzie robione 😀