Ciemny biszkopt

wpis w: Biszkopty | 0

Podstawowy, jasny biszkopt już był. Przepis na niego znajdziecie tutaj. Nadszedł czas na ciemny czyli kakaowy. Zasada z cukrem i mąką jest prawie taka sama. Mnoży się ilość jajek razy trzy. Mała zmiana jest tylko przy tym, iż na biszkopt z 5 jajek mąki i kakao musi razem być 15 dag. Przy czym dajemy 4 dag kakao  i resztę dopełniamy mąką.

Składniki:
5 jajek
4 dag ciemnego kakao (ok. dwie duże łyżki)
11 dag mąki pszennej
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
odrobina soli
pergamina lub papier do pieczenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Początek jest identyczny jak w przypadku jasnego biszkoptu.
Oddzielamy jajka od siebie, do białek dodajemy dwie szczypty soli i ubijamy
na sztywną pianę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Po ubiciu wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, ciągle miksując.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy całość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Po wymieszaniu przesiewamy mąkę wraz z kakao i dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia przez sitko i mieszamy dokładnie łyżką, tak jak w poprzednim biszkopcie jej zewnętrzną częścią. Robi się to po to, aby ciasto było pulchne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Na koniec wylewamy biszkopt do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30- 40 minut w 170 stopniach (w zależności od piekarnika).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *