Ciasto porzeczkowe z kremem i czekoladą

wpis w: Ciasta, Ciasta biszkoptowe | 2

W końcu przepis na coś konkretnego – ciasto porzeczkowe. Jest lato, więc wszelkie ciasta z owocami są jak najbardziej wskazane.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aby zrobić ciasto, na sam początek musimy upiec kakaowy biszkopt z 5 jajek według przepisu podanego tutaj.
A teraz co potrzebujemy aby wykończyć nasze ciasto:
0,5 kg czarnej porzeczki
1,5 litra wody
ok. 5 łyżek cukru
budyń waniliowy (przyrządzony wedle przepisu na opakowaniu)
kostkę masła
2 łyżki mleka w proszku
2 mleczne czekolady

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aby przygotować porzeczki musimy:
1. Zagotować 1,5 l wody i dodać
ok. 5 łyżek cukru (w zależności od upodobań).

2. Do wrzącej wody wrzucić porzeczki i od razu gdy się zagotuje
ściągnąć z pieca, aby się nie rozważyła. 3. Rozłożyć na dużej blaszce, bądź naczyniu, aby wystygła.

DOBRA RADA!
Nie wylewaj wywaru, który pozostał po gotowanych porzeczkach. Świetnie nada się na przepyszny kompot! 🙂

 

Następnie robimy krem budyniowy.

1. Masło dajemy do garnka i ubijamy aż do uzyskania puszystej konsystencji.  Potem dodajemy przestudzony budyń i wszystko dokładnie miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Dosypujemy dwie łyżki mleka w proszku (opcjonalnie).

DOBRA RADA!
Aby na ugotowanym budyniu nie powstał kożuch, należy od razu po ugotowaniu i przelaniu do naczynia posypać go cukrem!

 

3. Tak przygotowane porzeczki i krem wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt, nasączony odrobiną wywaru z czarnej porzeczki (aby nie był za suchy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Nadszedł czas czekolady, które roztapiamy z odrobiną mleka.

 

5. Na sam koniec wylewamy czekolady na wcześniej rozłożony krem
i czarne porzeczki .


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 Responses

  1. Kaśka

    Piekłam i prawie mi wyszło. Porzeczki rozgotowałam ale ciasto było pyszne. Proszę o przepis na szarlotkę bo zaczyna się sezon na jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.