Ciasto szpinakowe ze śmietaną i truskawkami

wpis w: Ciasta ucierane | 0

Spokojnie, obiecuję, że w cieście nie czuć w ogóle szpinaku. Nadaje on tylko koloru, który na pewno zwróci uwagę Waszych gości. Wypiek jest ciekawy, może nawet trochę innowacyjny 🙂 . Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, gdyż ciasto jest smaczne, lekkie i ma bardzo ciekawy, kolorowy wygląd.

Zaczynamy! 😀

Składniki: 

30 dag mrożonego szpianku, który następnie odmrażamy i odciskamy z niego wodę
25 dag cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

300 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy

kilka truskawek

1. Na samym początku ubijamy jajka razem ze szklanką cukru.

2. Następnie wlewany olej i wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

3. Do ciasta dodajemy szpinak i wszystko razem mieszamy.

4. Całość wylewamy na uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą tortownicę. (Moja ma 25 cm średnicy)
Pieczemy przez ok godzinę w 180 stopniach.

Wykończenie ciasta:  

1. Upieczone i zimne ciasto przekrawamy na trzy części. Górna część powinna być najcieńsza.

2. Ubijamy śmietanę wraz ze śmietan-fixami. Po ubiciu dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy.

3. Na spód ciasta dajemy 1/3 śmietany i przykrywamy drugą częścią.

4. Na druga część dajemy pozostałą śmietanę. Trzecią część ciasta (najcieńszą) kruszymy i przykrywany nią śmietanę.

5. Górę ciasta przyozdabiamy pokrojonymi truskawkami.

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.