Spokojnie, obiecuję, że w cieście nie czuć w ogóle szpinaku. Nadaje on tylko koloru, który na pewno zwróci uwagę Waszych gości. Wypiek jest ciekawy, może nawet trochę innowacyjny 🙂 . Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, gdyż ciasto jest smaczne, lekkie i ma bardzo ciekawy, kolorowy wygląd.
Zaczynamy! 😀
30 dag mrożonego szpianku, który następnie odmrażamy i odciskamy z niego wodę
25 dag cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
kilka truskawek
1. Na samym początku ubijamy jajka razem ze szklanką cukru.
2. Następnie wlewany olej i wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
3. Do ciasta dodajemy szpinak i wszystko razem mieszamy.
4. Całość wylewamy na uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą tortownicę. (Moja ma 25 cm średnicy)
Pieczemy przez ok godzinę w 180 stopniach.
1. Upieczone i zimne ciasto przekrawamy na trzy części. Górna część powinna być najcieńsza.
2. Ubijamy śmietanę wraz ze śmietan-fixami. Po ubiciu dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy.
3. Na spód ciasta dajemy 1/3 śmietany i przykrywamy drugą częścią.
4. Na druga część dajemy pozostałą śmietanę. Trzecią część ciasta (najcieńszą) kruszymy i przykrywany nią śmietanę.
5. Górę ciasta przyozdabiamy pokrojonymi truskawkami.
Dodaj komentarz