Ciasto z jabłkami i budyniem

wpis w: Ciasta ucierane | 0

Sezon na jabłka trwa dalej. Dzisiejsze ciasto jest pyszne oraz lekkie. Jestem pewna, że długo nie postoi po upieczeniu w waszym domu i od razu zostanie zjedzone. Nie jest ono trudne do wykonania, więc mam nadzieję, że jak najszybciej zabierzecie się do jego przygotowania. Zaczynamy! 🙂

Składniki: 

1 kg potartych jabłek
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie
3/4 l mleka

Przygotowanie ciasta: 

1. Na sam początek gotujemy budyń w 3/4 l mleka.

2. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

3. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami.

4. Do ciasta wsypujemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

5. Następnie dodajemy poprzednio ubitą pianę z białek i wszystko razem mieszamy.

6. Na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wylewamy 3/4 ciasta.

5. Na ciasto wykładamy jabłka (można je posypać cynamonem dla smaku) oraz budyń.

6. Pozostałą część ciasta wykładamy na górę.

7. Całość pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.

8. Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą i posypać kokosem.

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.