Sezon na jabłka trwa dalej. Dzisiejsze ciasto jest pyszne oraz lekkie. Jestem pewna, że długo nie postoi po upieczeniu w waszym domu i od razu zostanie zjedzone. Nie jest ono trudne do wykonania, więc mam nadzieję, że jak najszybciej zabierzecie się do jego przygotowania. Zaczynamy! 🙂
1 kg potartych jabłek
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie
3/4 l mleka
1. Na sam początek gotujemy budyń w 3/4 l mleka.
2. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
3. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami.
4. Do ciasta wsypujemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
5. Następnie dodajemy poprzednio ubitą pianę z białek i wszystko razem mieszamy.
6. Na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wylewamy 3/4 ciasta.
5. Na ciasto wykładamy jabłka (można je posypać cynamonem dla smaku) oraz budyń.
6. Pozostałą część ciasta wykładamy na górę.
7. Całość pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
8. Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą i posypać kokosem.
Dodaj komentarz