Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ciasto z rabarbarem. Nada się ono idealnie na wiosenne i letnie dni, gdyż jest lekkie i proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie rabarbar to będzie to idealny wypiek dla Was i mam nadzieję, że wypróbujecie poniżej podany przepis. Zaczynamy! 🙂
380 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich powinna być trochę większa od drugiej. Większą część wsadzamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
3. Po ok. 30-40 minutach wyciągamy większą część ciasta i wykładamy na blaszce posmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą. Nakłuwamy go widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekamy go przez 15 minut.
ok. 500 g rabarbaru
1/2 budyniu waniliowego bądź śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
1,5 paczki budyniu ugotowanego w 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru.
1. Odkrawamy liście rabarbaru i resztę kroimy na kawałki ok. 1 cm.
2. Do rabarbaru dodajemy cukier, mąkę oraz wsypujemy pół opakowania budyniu. Całość razem mieszamy.
1. Wykładamy rabarbar na podpieczony dół z ciasta. Następnie wylewamy ugotowany budyń.
2. Następnie wyciągamy część ciasta z zamrażalnika i trzemy na budyń.
3. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz