Trójwarstwowy sernik

wpis w: Ciasta zagniatane | 0

Przepis dosyć pracochłonny, jednak prosty i warty uwagi. Trójwarstowy sernik jest lekkim, bardzo smacznym ciastem, które z pewnością przypadnie do gustu większości z was (tym bardziej że brak w nim rodzynek – tak znienawidzonych przez niektóre osoby 😀 ). Zapraszam do odwzorowania tego wypieku u siebie w domu! 🙂

 Składniki na dół i górę:

3 szklanki mąki
4 żółtka
250 g masła roślinnego
1 łyżeczka proszku
5 łyżeczek cukru pudru lub 2,5 łyżki zwykłego cukru

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatamy.

2. Ciasto dzielimy na dwie części. Większą z nich wykładamy na spód blachy (posmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą), mniejszą wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

6 serków wanilowych homogenizowanych
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 miękkiego masła
2 białka

1. Na początku ubijamy pianę z białek z odrobina soli i wstawiamy ją do lodówki.

2. Resztę składników miksujemy ze sobą.

3. Do masy dodajemy wcześniej ubitą pianę i lekko razem mieszamy.

4. Wylewamy całość na blaszkę z zagniecionym ciastem.

Składniki na trzecia warstwę – pianę:

4 białka (pozostały nam po zagniatanej masie, do której przychodziły tylko 4 żółtka)
1 szklanka cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej

1. Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier oraz budyń.

2. Pianę wykładamy na masę serową.

3. Na górę trzemy ciasto, które wcześniej daliśmy do lodówki.

4. Ciasto pieczemy w 160 stopniach na termoobiegu z dolnymi grzałkami przez ok. 50 min.

5. Gotowe i zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.