Ciasto salceson

wpis w: Ciasta, Ciasta ucierane | 0

Dzisiaj przepis na ciasto salceson. Nazwa może nie brzmi zachęcająco, ale musicie uwierzyć, że jest ono przepyszne. Dodatkowym plusem jest jego proste przygotowanie, więc każdy początkujący sobie z nim poradzi. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakaa
1 łyżeczka cynamonu
6 jabłek (obranych, pokrojonych w kostkę)
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do garnka wbijamy jajka, cukier oraz olej i miksujemy, aż wszystko dobrze się połączy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i razem miksujemy.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Do ciasta wsypujemy orzechy, rodzynki oraz jabłka i mieszamy łyżką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Do blachy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA!
Aby dowiedzieć się kiedy wyciągnąć blachę z piekarnika, włóż w ciasto patyczek do szaszłyków, jeśli patyczek
jest suchy – ciasto jest gotowe! 🙂 

5. Gdy ciasto przestygnie roztapiamy czekoladę z odrobiną mleka, polewamy ją ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.