Dzisiaj przepis na ciasto salceson. Nazwa może nie brzmi zachęcająco, ale musicie uwierzyć, że jest ono przepyszne. Dodatkowym plusem jest jego proste przygotowanie, więc każdy początkujący sobie z nim poradzi. 🙂
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakaa
1 łyżeczka cynamonu
6 jabłek (obranych, pokrojonych w kostkę)
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
1. Do garnka wbijamy jajka, cukier oraz olej i miksujemy, aż wszystko dobrze się połączy.
2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i razem miksujemy.
3. Do ciasta wsypujemy orzechy, rodzynki oraz jabłka i mieszamy łyżką.
4. Do blachy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.
DOBRA RADA!
Aby dowiedzieć się kiedy wyciągnąć blachę z piekarnika, włóż w ciasto patyczek do szaszłyków, jeśli patyczek
jest suchy – ciasto jest gotowe! 🙂
5. Gdy ciasto przestygnie roztapiamy czekoladę z odrobiną mleka, polewamy ją ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ruda życzy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz