Babeczki z pianą kokosową

wpis w: Babeczki | 3

Babeczki są przysmakiem, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzisiejszy przepis nie będzie przepisem na muffiny, ale na babeczki jakie pamiętają jeszcze na babcie. Tradycyjnie, prosto i jak zwykle bardzo smacznie. Co włożycie do środka zależy tylko od Was i od Waszych upodobań smakowych. Musicie sami je wypróbować! Zapraszam do pieczenia 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ok 12 sztuk: 

5 łyżek mąki pszennej
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
2 jajka
powidła, czekolada, owoce – wedle uznania

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Zagniatamy mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 2 żółtka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Ciasto rozwałkowujemy i tak jak na zdjęciu wycinamy je do każdej foremki, wcześniej posmarowanej olejem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Do każdej babeczki dodajemy np. tak jak ja łyżeczkę powideł i kostkę czekolady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ubijamy pianę z białek, które zostały. Dodajemy cukier oraz kokos. Wbitą pianę wykładamy po łyżce na każdą babeczkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Pieczemy je w 180 stopniach ok. 20 min. W połowie przykrywamy babeczki folią aluminiową, aby piana się nie przypaliła.

Ruda życzy smacznego! :* 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 Responses

  1. MałgosiaC.

    Idealne! 🙂
    Pamiętam jak moja babcia robiła podobne tylko zamiast czekolady dawała do środka jagody. Nic nie smakowało tak dobrze do kawy jak te babeczki! Dziękuję za powrót wspomnień i już wiem co dziś będę robiła popołudniu 🙂

    • Ruda

      Wystarczy, ze masło będzie w temperaturze pokojowej. Moje było wyjęte prosto z lodówki, wiec trochę je podgrzałam, ponieważ zależało mi na czasie. 🙂 Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.