Sernik

wpis w: Ciasta | 0

Kiedyś pokazałam Wam przepis na sernik bez sera i ponownie zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. 🙂 Dzisiaj natomiast nadszedł czas na prawdziwy sernik, tym razem już z serem. Jego przygotowanie jest bardzo proste i na pewno nie ubrudzicie sobie niczego przygotowując go, ponieważ wszystko można wrzucić do jednego, góra dwóch naczyń. Bez zbędnego pisania przejdę do sedna sprawy. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

8 jajek
1 kg białego sera
30 dag cukru
cukier waniliowy
Po dwie łyżki mąki pszennej i kartoflanej
2 ugotowane kartofle
bakalie
200 g masła

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Żółtka, masło i cukier dajemy do miski z malaksera i razem mieszamy. (Jeśli nie posiadacie malaksera, równie dobrze możecie to zrobić zwykłym mikserem.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Następnie po trochu dodajemy ser, za każdym razem dokładnie miksując.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy je do masy serowej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek (z odrobiną soli), mieszamy ręcznie np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy bakalie wedle uznania oraz mąkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Wylewamy całość na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w 190-200 stopniach, przez ponad 1 godzinę. Upieczony i zimny sernik może polać roztopioną czekoladą.

Ruda życzy smacznego! :* 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.