Tak się złożyło, że w końcu nadszedł ten upragniony dzień, kiedy weszłam w dorosłe życie. 🙂 Byłam bardzo szczęśliwa, że mogę upiec sobie osiemnastkowy tort. Postanowiłam go zrobić z masą krówkową, która bardzo wszystkim smakowała. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu!
Czekoladowy biszkopt z 9 jajek. Przepis znajdziecie tutaj.
Masa krówkowa
dżem porzeczkowy (może być inny, ale ważne aby był kwaskowaty)
2 budynie waniliowe
cukier puder
300 g masła
1. Przygotowujemy budyń. Musi być gęsty, więc jeśli na 2 budynie potrzeba 1 l mleka, dajemy go 750 ml.
2. Ucieramy masło.
3. Do masła dodajemy 2 łyżki cukru pudru, ostudzony budyń oraz masę krówkową.
4. Biszkopt przekrawamy na 3 warstwy. Pierwszą z nich nasączamy herbatą bądź spirytusem, smarujemy dżemem i wykładamy część kremu.
5. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu i robimy dokładnie to samo.
6. Zostawiamy trochę kremu i smarujemy górę oraz boki ciasta.
7. Tort zdobimy według własnego uznania.
basia
Kiedy będzie nowy wpis? Czekamy..