Tort czekoladowy z kremem krówkowym

wpis w: Torty | 1

Tak się złożyło, że w końcu nadszedł ten upragniony dzień, kiedy weszłam w dorosłe życie. 🙂 Byłam bardzo szczęśliwa, że mogę upiec sobie osiemnastkowy tort. Postanowiłam go zrobić z masą krówkową, która bardzo wszystkim smakowała. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Czekoladowy biszkopt z 9 jajek. Przepis znajdziecie tutaj. 

Masa krówkowa
dżem porzeczkowy (może być inny, ale ważne aby był kwaskowaty)
2 budynie waniliowe
cukier puder
300 g masła

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykończenie tortu:  

1. Przygotowujemy budyń. Musi być gęsty, więc jeśli na 2 budynie potrzeba 1 l mleka, dajemy go 750 ml.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Ucieramy masło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Do masła dodajemy 2 łyżki cukru pudru, ostudzony budyń oraz masę krówkową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Biszkopt przekrawamy na 3 warstwy. Pierwszą z nich nasączamy herbatą bądź spirytusem, smarujemy dżemem i wykładamy część kremu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu i robimy dokładnie to samo.

6. Zostawiamy trochę kremu i smarujemy górę oraz boki ciasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Tort zdobimy według własnego uznania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.