Ciasto z jabłkami i kokosem

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 0

Dzisiejsze ciasto miało być trochę inne. Upiekłam biszkopt i… zmieniłam koncepcję. Przyszła mi ochota na coś z jabłkami. Pomyślałam o tym przepisie, jednak powinno ono być na innym spodzie. Stwierdziłam, że zobaczę co z tego wyjdzie i zrobiłam go na wcześniej upieczonym biszkopcie. Wyszło bardzo dobre i wszyscy się nim zajadali. Zachęcam Was do wspólnego pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sam początek pieczemy biszkopt z 6 jajek, a przepis na niego znajdziecie tutaj.

Składniki na wykończenie ciasta:

1 kg potartych jabłek

6 białek
1 szklanka cukru
25 dag kokosu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ubijamy białka ze szczyptą soli i następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Po ubiciu białek dodajemy do nich kokos i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na wcześniej upieczony biszkopt wykładamy jabłka i posypujemy lekko cynamonem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Na jabłka wykładamy pianę z kokosem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Ciasto na biszkopcie pieczemy ok. 35 min w 160 stopniach.

6. Przed podaniem ciasta, możemy go udekorować roztopioną czekoladą.

Ruda życzy smacznego! :*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POCZĄTKOWY PRZEPIS NA CIASTO! 

Ciasto pierwotnie ma spód ucierany, przepis na niego wygląda następująco: ucieramy 6 żółtek z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 kostkę margaryny roztopionej i chłodnej, 1 1/2 szklanki mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Na surowe ciasto wykładamy jabłka oraz pianę kokosową i pieczemy przez ok 45-50 min w 170 stopniach.

Ten przepis jest lepszy, ponieważ białka, które nam zostały możemy wykorzystać do ubicia piany i nic nam się nie zmarnuje. 🙂 Wszystko zależy od waszych upodobań! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.