Od początku istnienia mojego bloga, na zdjęciu profilowym widnieje zdjęcie ciasta, którego jeszcze nie było na blogu. Jest to spowodowane tym, że dopiero po upieczeniu, naszła mnie wena na rozpoczęcie blogowej przygody. 😛 Ostatnio moja ciocia poprosiła mnie o upieczeniu tego ciasta na jej urodziny, więc teraz możecie się dowiedzieć jak go wykonać. Zaczynamy! 🙂
Składniki na ciasto:
6 żółtek
30 dkg mąki pszennej
22 dkg cukru
25 dkg margaryny
10 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i margarynę ucieramy na puszysty krem.
2. Następnie dodajemy mleko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy.
3. Ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wykładamy do osobnej blaszki. Ważne, aby były takiej samej wielkości.
4. Jedno z ciast pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na drugie z nich wykładamy bezę.
Składniki na bezę:
6 białek
30 dkg cukru
6 dkg płatków migdałowych
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
2. Pianę wykładamy na drugą blaszkę z ciastem i posypujemy migdałami.
3. Ciasto z pianą pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach. Na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym, aby ciasto nie przywarło do blachy.
Składniki:
Ok. 50 dkg malin (mogą być także inne owoce np. wiśnie bądź czarna porzeczka)
3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3,5 szkl. wody.
0,5 l śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1. Wykładamy maliny na upieczony spód ciasta.
2. Na maliny wylewamy tężejącą galaretkę.
3. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami.
4. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę.
5. Śmietanę wykładamy na galaretkę i przykrywamy górą ciasta z bezą.
Dodaj komentarz