Ciasto ucierane z jabłkami

wpis w: Ciasta, Ciasta ucierane | 3

Dzisiaj znowu przepis na coś bardzo prostego – ciasto z jabłkami. Jest lato, więc myślę, że takie ciacho będzie w sam raz! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

4 jajka
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
obrane i pokrojone jabłka (ilość zależy od wielkości jabłek,
potrzeba tyle, aby przykryć całą blaszkę)
niecała łyżeczka cynamonu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Lekko roztopioną margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Gdy cukier z margaryną się połączą, dodajemy do ciasta po jednym całym jajku i wszystko razem miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie przesiewamy przez sitko po jednej szklance mąki oraz proszek do pieczenia i powoli miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Do pokrojonych jabłek dajemy cynamon i jeżeli jabłka nie są bardzo słodkie – odrobinę cukru.
Nasze ciasto wykładamy na blachę wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Na masę dajemy jabłka, wkładając je głęboko w ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w 170 stopniach.

Ruda życzy smacznego! 🙂

3 Responses

  1. MałgosiaC.

    To ciasto chodzi za mną odkąd w tym roku dało się wyczuć pierwszy zapach wiosny w powietrzu. Jednak wersja, która mi skradła serce to ta z rabarbarem. Co chwila pytam znajomych czy nie mają w ogródku, ale dojdzie chyba do tego że sama go kupię i w końcu upiekę to cudo! 🙂

  2. basia

    Piekłam z przepisu Rudej szarlotkę i dodałam do jabłek rabarbaru. Była pyszna. Zachęcam do wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.