Szarlotka

wpis w: Ciasta, Ciasta zagniatane | 1

Ostatnio na blogu pojawiają się prawie same ciasta z jabłkami. Jest to spowodowane
dużą ilością jabłonek na działce, które w tym roku wybitnie obrodziły (nawet nie wiem czy się cieszyć czy nie :D). Dzisiaj przepis na szarlotkę, która swoją prostotą podbiła już serca całej mojej rodziny! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 jajko
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
potarte jabłka (ok. 1 miska, tyle aby przykryć dół ciasta)
1 łyżeczka cynamonu oraz ok. 2 duże łyżki cukru (to zależy od tego czy jabłka są słodkie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do dużej miski dajemy miękką kostkę margaryny (odrobinę zostawiamy, aby wysmarować nią blachę), cukier, cukier waniliowy, jajko, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wszystko zagniatamy rękami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. W tym czasie do potartych jabłek dosypujemy cynamon i cukier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Nasze ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na wcześniej wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blachę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Nakłuwamy ciasto widelcem i dajemy jabłka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby ciasto nie było zbyt mokre, odciśnij rękami z nich wodę i dopiero wtedy daj na ciasto! 🙂 

6. Na jabłka kładziemy druga część ciasta. Zgniatamy małe kawałki w rękach i układamy na cieście.
Ich rozmiar nie ma znaczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Ciasto pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach.

8. Na zimne, upieczone ciasto dajemy lukier (cukier puder oraz odrobina wody) i posypujemy
wiórkami kokosowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Ciasto najlepsze jest na drugi dzień! 🙂 

Ruda życzy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.