Ciasteczka „koperty” z marmoladą

wpis w: Ciasteczka | 1

Ostatnio dostałam przepis od mojej koleżanki na ciasteczka „koperty”.
Na początku wydawał mi się dosyć dziwny, ale zrobiłam i wyszły przepyszne. Sprawdźcie sami! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny
0,5 szklanki letniej wody
2 łyżeczki octu
Marmolada (smak zależy od własnych upodobań)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Mąkę, margarynę, wodę oraz ocet dajemy do miski i zagniatamy ręką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Konsystencja ciasta jest bardzo lepka, dlatego owijamy je folią spożywczą
i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy jedną z nich na wcześniej posypanej mąką stolnicy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, posyp go mąką!

4. Kroimy ciasto na kwadraciki, nakładamy na nie odrobinę marmolady i zaginamy dwa rogi do środka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Robimy tak z kolejnymi częściami i jak już wszystkie ciasteczka będą zrobione to pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 20-30 min.

6. Zimne już ciasteczka zdobimy lukrem (cukier puder + woda).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

  1. basia

    Ruda, wyszperaj przepisy na ciasteczka do kawy z przyjaciółką. Czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.