Dzisiaj coś dla wielbicieli orzechów i czekolady. Przez wiele lat to ciasto było moim ulubionym i ostatnio sobie o nim przypomniałam. Tak więc… do dzieła! 🙂
Na sam początek pieczemy jasny biszkopt z 8 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj.
Składniki na masę i krem:
2 kostki masła
1 słoik nutelli (bądź inny krem czekoladowo-orzechowy)
50 ml spirytusu
40 dag orzechów (grubo pokrojonych)
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wody
3 duże łyżki miodu
3 łyżki mleka
1. Do garnka dajemy 1 i 1/4 kostki masła, orzechy, cukier, wodę, miód i smażymy przez ok. 20 min. ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
2. Na sam koniec wlewamy do masy 3 duże łyżki mleka, mieszamy i czekamy aż wystygnie.
3. W tym czasie przygotowujemy krem. Do garnka dajemy 3/4 kostki masła i ucieramy.
4. Następnie dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i razem miksujemy.
5. Do kremu powoli wlewamy spirytus i miksujemy.
6. Wcześniej przygotowany biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą.
7. Na dół od biszkoptu wykładamy nasz krem i rozsmarowujemy.
8. Następnie przykrywamy krem górą od biszkoptu i wykładamy na nią wcześniej przygotowaną masę orzechową.
Ruda życzy smacznego! 🙂
basia
a może przepis na jakiś deserek się ukaże?
Ruda
Tiramisu już na blogu, zapraszam serdecznie 🙂