Dzisiaj z rudej cukierni zmieniam się w rudą piekarnię! 😀 Wszystko przez to, że chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszny swojski chlebek ze słonecznikiem. Zaczynamy!
Składniki:
1 l ciepłej wody
1 łyżka cukru
5 dag drożdży
8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 kg mąki (typ 650 pszenna)
1 łyżka soli
0,5 szklanki otrąb
0,5 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka słonecznika
1. Do miski z ciepłą wodą kruszymy drożdże, dodajemy płatki owsiane i cukier. Mieszamy wszystko i zostawiamy do wypłynięcia płatków.
2. Po wypłynięciu płatków, przelewamy wszystko do większej miski i dodajemy sól oraz przesiewamy mąkę.
3. Następnie wsypujemy siemię, słonecznik oraz otręby i wszystko razem mieszamy.
4. Po dokładnym wymieszaniu ciasta, wykładamy je do wcześniej przygotowanych foremek wysmarowanych masłem.(nakładamy ciasto do połowy, gdyż należy pamiętać, że ono urośnie)
5. Przygotowane foremki z chlebem przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 min. aż wyrośnie.
6. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 – 200 stopniach przez ok. 50 min. (W zależności od tego jaką moc ma nasz piekarnik)
Ruda życzy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz