Chleb ze słonecznikiem

wpis w: Chleby | 0

Dzisiaj z rudej cukierni zmieniam się w rudą piekarnię! 😀 Wszystko przez to, że chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszny swojski chlebek ze słonecznikiem. Zaczynamy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 l ciepłej wody
1 łyżka cukru
5 dag drożdży
8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 kg mąki (typ 650 pszenna)
1 łyżka soli
0,5 szklanki otrąb
0,5 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka słonecznika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do miski z ciepłą wodą kruszymy drożdże, dodajemy płatki owsiane i cukier. Mieszamy wszystko i zostawiamy do wypłynięcia płatków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Po wypłynięciu płatków, przelewamy wszystko do większej miski i dodajemy sól oraz przesiewamy mąkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie wsypujemy siemię, słonecznik oraz otręby i wszystko razem mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Po dokładnym wymieszaniu ciasta, wykładamy je do wcześniej przygotowanych foremek wysmarowanych masłem.(nakładamy ciasto do połowy, gdyż należy pamiętać, że ono urośnie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby ładnie wygładzić powierzchnię ciasta – zwilż dłoń wodą i wtedy uformuj chleb w foremce! 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Przygotowane foremki z chlebem przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 min. aż wyrośnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 – 200 stopniach przez ok. 50 min. (W zależności od tego jaką moc ma nasz piekarnik)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.