Tiramisu

wpis w: Desery | 1

Pomyślałam, że może warto zrobić coś innego niż ciasto i stwierdziłam, że tiramisu będzie dobrym pomysłem. Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i sami spróbujecie go przygotować! 🙂 Jest to idealny deser na niedzielne popołudnie… I nie tylko. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 paczka biszkoptów
25 dag serka marcarpone
250 ml śmietany kremówki
2 żółtka (jeżeli jajka są małe, to dodajemy 3 żółtka)
6 łyżek cukru
25 ml spirytusu
1 szklanka bardzo mocnej kawy
1 łyżka ciemnego kakaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Do garnka wlewamy śmietanę i ubijamy (w razie potrzeby można dosypać jednego śmietan-fixa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do innego garnka dajemy żółtka oraz cukier i miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Po zmiksowaniu dajemy do żółtek i cukru serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Następnie do masy dodajemy wcześniej ubitą śmietanę i wszystko razem delikatnie miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA!  Aby nasz deser się ładnie razem trzymał i nie rozpływał dodaj do masy odrobinę rozpuszczonej żelatyny i razem wymieszaj! 🙂 

5. Do naczynia wlewamy kawę oraz spirytus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Przygotowujemy miskę, maczamy biszkopty w kawie ze spirytusem i układamy na spodzie miski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Na biszkopty wylewamy 1/3 masy. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Dla ozdoby górę deseru posypujemy kakaem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. basia

    Pokusiłam się o zrobienie tiramisu wg Twojego przepisu i było b. dobre. Ale następnym razem dodam więcej spirytusu. Może i Ty spróbujesz? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.