Ciasto jabłkowo-śmietanowe

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 0

Dzisiaj mam dla Was ciasto może mało świąteczne, ale za to jakie pyszne. Może wybieracie się na sylwestra i chcecie upiec coś dobrego i łatwego? Ten przepis będzie idealny. Wypiek jest lekki, smaczny i orzeźwiający. Myślę, że zasmakuje wielu z Was i zainspiruje do upieczenia własnego ciasta. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samym początku pieczemy biszkopt z 7 jajek, według przepisu znajdującego się tutaj.   

Składniki:
1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek.
2 galaretki (ja użyłam truskawkowej, ale może być np. wiśniowa)
250 ml śmietany kremówki
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Jabłka wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 1/4 wody i gotujemy aż jabłka trochę zmiękną i puszczą soki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Jeżeli jabłka są kwaśne, dodaj do nich trochę cukru!

2. Rozpuszczamy galaretki w 0,5 l wody i wlewamy do jabłek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Pozostawiamy owoce aż wystygną i lekko stężeją. Gdy już uzyskamy odpowiednią konsystencję, przekrawamy biszkopt i wylewamy na niego jabłka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Następnie ubijamy śmietanę, a po chwili dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder i cukier waniliowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Śmietanę nakładamy na górę ciasta i posypujemy kokosem. Wkładamy je do lodówki, aby całkowicie stężało.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :* 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.