Dzisiaj mam dla Was ciasto może mało świąteczne, ale za to jakie pyszne. Może wybieracie się na sylwestra i chcecie upiec coś dobrego i łatwego? Ten przepis będzie idealny. Wypiek jest lekki, smaczny i orzeźwiający. Myślę, że zasmakuje wielu z Was i zainspiruje do upieczenia własnego ciasta. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂
Składniki:
1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek.
2 galaretki (ja użyłam truskawkowej, ale może być np. wiśniowa)
250 ml śmietany kremówki
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1. Jabłka wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 1/4 wody i gotujemy aż jabłka trochę zmiękną i puszczą soki.
2. Rozpuszczamy galaretki w 0,5 l wody i wlewamy do jabłek.
3. Pozostawiamy owoce aż wystygną i lekko stężeją. Gdy już uzyskamy odpowiednią konsystencję, przekrawamy biszkopt i wylewamy na niego jabłka.
4. Następnie ubijamy śmietanę, a po chwili dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder i cukier waniliowy.
5. Śmietanę nakładamy na górę ciasta i posypujemy kokosem. Wkładamy je do lodówki, aby całkowicie stężało.
Dodaj komentarz