Po długiej przerwie znowu powracam! Przepraszam za tak długą nieobecność. 🙂 Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto z makiem. Szybko, smacznie i prosto. 🙂
30 dag zmielonego maku
3/4 kostki masła
30 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
30 dag potartych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie
1. Masło ucieramy z cukrem. Ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej.
2. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
3. Następnie wsypujemy zmielony mak, jabłka i bułkę tartą i miksujemy.
4. W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.
5. Pianę oraz bakalie dodajemy do wcześniej utartego ciasta i mieszamy łyżką.
6. Całość wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
1/4 kostki masła
cukier waniliowy
1/4 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 małe jajko
1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
2. Posypkę wykładamy na ciasto.
3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
basia
Ruda – dobrze, że się obudziłaś z zimowego letargu. Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy.