Ciasto z makiem, jabłkami i bakaliami

wpis w: Ciasta ucierane | 1

Po długiej przerwie znowu powracam! Przepraszam za tak długą nieobecność. 🙂 Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto z makiem. Szybko, smacznie i prosto. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

30 dag zmielonego maku
3/4 kostki masła
30 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
30 dag potartych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Masło ucieramy z cukrem. Ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie wsypujemy zmielony mak, jabłka i bułkę tartą i miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Pianę oraz bakalie dodajemy do wcześniej utartego ciasta i mieszamy łyżką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Całość wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na górę przygotowujemy posypkę kokosową. Składniki: 

1/4 kostki masła
cukier waniliowy
1/4 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 małe jajko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

2. Posypkę wykładamy na ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Ruda życzy smacznego! :* 

  1. basia

    Ruda – dobrze, że się obudziłaś z zimowego letargu. Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *