Faworki

wpis w: Ciasteczka | 0

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie będzie to przepis na pączki, ale na równie dobre faworki, które są również popularne jak pączki. Gdy już zjecie jednego nie będziecie potrafili przestać. Zapraszam do wspólnego pieczenia i jedzenia! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

5 żółtek
piwo (objętościowo tyle ile zajmują żółtka w szklance)
30 dag mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 szczypty soli
olej do smażenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Wysypujemy 2 szklanki mąki na stolnicę i formujemy w środku dołek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do dołka wlewamy piwo i dajemy żółtka. Jeżeli ciasto jest za mokre dodajemy resztę mąki, jeśli jest za bardzo suche – śmietanę. Całość zagniatamy rękami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3.  Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki takie jak na zdjęciu. Środek każdego przecinamy nożem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie faworków:

1. Bierzemy jeden z paseczków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Środek rozszerzamy i jeden koniec wkładamy do niego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Końcówkę przekładamy i faworek jest gotowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Gotowe ciasteczka smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Podczas smażenia należy je obrócić na drugą stronę, aby obie były usmażone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Ruda życzy smacznego! :* 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.