Dziś naszła mnie ochota na zrobienie babeczek. Poszperałam po internecie i zainspirowałam się kilkoma przepisami. W ten oto sposób powstały moje dzisiejsze muffinki. Zapraszam do ich upieczenia a także do wypróbowania przepisu na poprzednie babeczki czekoladowe z malinami! 🙂
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki cukru pudru
truskawki
Składniki mokre:
90 g roztopionej margaryny
2 jajka
niecałe pół łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka
1. Na sam początek przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Składniki mokre i suche dajemy do dwóch osobnych misek i mieszamy.
3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
4. Do masy dodajemy pokrojone truskawki.
Składniki:
4 dag mąki pszennej
2,5 dag masła
2,5 dag cukru pudru
1. Wszystkie składniki razem mieszamy rękami.
1. Do foremek dajemy odrobinę ciasta, a na to łyżeczkę budyniu.
2. Budyń przykrywamy ciastem z truskawkami i górę posypujemy kruszonką.
3. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.
4. Górę można posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz