Babeczki z truskawkami, budyniem, migdałami i kruszonką

wpis w: Babeczki | 0

Dziś naszła mnie ochota na zrobienie babeczek. Poszperałam po internecie i zainspirowałam się kilkoma przepisami. W ten oto sposób powstały moje dzisiejsze muffinki. Zapraszam do ich upieczenia a także do wypróbowania przepisu na poprzednie babeczki czekoladowe z malinami! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki cukru pudru
truskawki

Składniki mokre:
90 g roztopionej margaryny
2 jajka
niecałe pół łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka

+budyń waniliowy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Na sam początek przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Składniki mokre i suche dajemy do dwóch osobnych misek i mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Do masy dodajemy pokrojone truskawki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli chcecie aby wasze babeczki były bardziej efektowne przygotujcie kruszonkę.
Składniki:

4 dag mąki pszennej
2,5 dag masła
2,5 dag cukru pudru

1. Wszystkie składniki razem mieszamy rękami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie babeczek:

1. Do foremek dajemy odrobinę ciasta, a na to łyżeczkę budyniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Budyń przykrywamy ciastem z truskawkami i górę posypujemy kruszonką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Górę można posypać cukrem pudrem.

Ruda życzy smacznego! :*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.