Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na przepyszne ciasto zwane niespodzianką bądź także pleśniakiem (osobiście ta pierwsza nazwa bardziej do mnie przemawia i stąd też taki tytuł na moim blogu :)). Wypiek ten od lat gości na naszym rodzinnym stole. Przepis, który dzisiaj prezentuję pochodzi z książki
„Ciasta Siostry Anastazji”, ale w trochę zmodyfikowanej wersji.
Myślę, że jego przygotowanie nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie i nada się na każdą porę roku. Ja do mojego ciasta użyłam śliwek. Niemniej możecie je zastąpić np. jabłkami bądź wiśniami. Wszystko zależy od Was. Nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko brać się do pracy. Smacznego! 😀
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
1. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a margarynę trzemy na tarce i dodajemy do mąki. Dokładnie zagniatamy ciasto .
2. Do innego naczynia wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz dodajemy zółtka i mieszamy.
3. Do miski z mąką i margaryną wlewamy rozmieszane żółtka z cukrem.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej ocet, a do trzeciej nie dodajemy nic. Części z kakaem i octem wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
1 kg śliwek
bakalie (ja użyłam rodzynek i orzechów włoskich)
4 białka
1 szklanka cukru
bułka tarta
1. Ciasto bez dodatków wykładamy na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto także posypujemy bułką tartą.
2. Ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy będą ubite dodajemy cukier i mieszamy.
3. Na cieście układamy śliwki przekrojone na pół.
4. Na śliwki trzemy połowę ciasta z kakao i octem.
5. Następnie rozkładamy bakalie, a na nie nakładamy ubitą pianę z białek.
6. Na sam koniec trzemy resztę ciasta kakaowego i z octem.
7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 min.
Dodaj komentarz