Ciasto „niespodzianka”

wpis w: Ciasta zagniatane | 0

Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na przepyszne ciasto zwane niespodzianką bądź także pleśniakiem (osobiście ta pierwsza nazwa bardziej do mnie przemawia i stąd też taki tytuł na moim blogu :)). Wypiek ten od lat gości na naszym rodzinnym stole. Przepis, który dzisiaj prezentuję pochodzi z książki
„Ciasta Siostry Anastazji”, ale w trochę zmodyfikowanej wersji.
Myślę, że jego przygotowanie nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie i nada się na każdą porę roku. Ja do mojego ciasta użyłam śliwek. Niemniej możecie je zastąpić np. jabłkami bądź wiśniami. Wszystko zależy od Was. Nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko brać się do pracy. Smacznego! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto: 

3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka octu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a margarynę trzemy na tarce i dodajemy do mąki. Dokładnie zagniatamy ciasto .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Do innego naczynia wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz dodajemy zółtka i mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Do miski z mąką i margaryną wlewamy rozmieszane żółtka z cukrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej ocet, a do trzeciej nie dodajemy nic. Części z kakaem i octem wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykończenie ciasta:  

Składniki: 

1 kg śliwek
bakalie (ja użyłam rodzynek i orzechów włoskich)
4 białka
1 szklanka cukru
bułka tarta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ciasto bez dodatków wykładamy na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto także posypujemy bułką tartą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy będą ubite dodajemy cukier i mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na cieście układamy śliwki przekrojone na pół.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Na śliwki trzemy połowę ciasta z kakao i octem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Następnie rozkładamy bakalie, a na nie nakładamy ubitą pianę z białek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Na sam koniec trzemy resztę ciasta kakaowego i z octem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *