Piernik z powidłami

wpis w: Ciasta ucierane | 0

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Wielu osobom kojarzą się one z pysznym, domowym piernikiem. Osobiście jeszcze nigdy nie piekłam takiego ciasta i koniecznie chciałam wypróbować jeden z przepisów.
Wyszło bardzo dobre i polecam Wam także spróbować przygotować taki domowy piernik. Nie jest to oczywiście ciasto tylko na święta i sprawdzi się także w innym czasie. Zapraszam do pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

ok. 13 suszonych, pokrojonych śliwek
ok. 8 suszonych, pokrojonych moreli
125 dag roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki ciemnego kakao
1 szczypta soli
1-3 łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki miodu
4 duże łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz miód. Dokładnie mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Do mokrych składników dodajemy suche – mąkę, przyprawę, kakao, sodę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Wszystko dokładnie miksujemy. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy powidła, masło oraz śliwki i morele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA!  Aby owoce nie opadły na dół ciasta – oprósz je mąką! 

5. Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą foremek
Pieczemy je w 160-170 stopniach przez ok. 50-60 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Upieczone ciasta przekrawamy wzdłuż, smarujemy powidłami obie strony i składamy.
Górę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, kokosem lub rodzynkami.

 

Ruda życzy smacznego! :*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.