Poprzedni tort malinowo-kokosowy wielu osobom bardzo się spodobał. Mam nadzieję, że teraz również wbiję się w wasze smakowe gusta! 🙂 Pomyślałam, że tym razem będzie to tort czekoladowo-kokosowy. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂
Wszystkie produkty, które podam będą na małą tortownicę. Jeżeli chcecie upiec normalny, duży tort, wystarczy że podwoicie wszystkie składniki.
Na sam początek pieczemy biszkopt czekoladowy z 4 jajek, a przepis jak go wykonać znajdziecie tutaj.
Składniki na wkładkę kokosową:
250 ml mleka
12,5 dag kokosu
1/4 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Pół paczki budyniu waniliowego
100 g masła
1. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę, wlewamy do garnka i zagotowujemy.
2. Gdy mleko się zagotuje dodajemy do niego kokos, cukier oraz cukier waniliowy i gotujemy przez 15 min.
3. Na koniec dodajemy masło i wcześniej rozmieszany budyń z mlekiem. Łączymy wszystko i czekamy aż masło się rozpuści. Przekładamy masę na talerz, aby wystygło.
Składniki na krem czekoladowy:
100 g masła
200 g nutelli
1. Masło ucieramy, a następnie dodajemy nutellę. Można dodać odrobinę spirytusu dla smaku.
1. Przekrawany biszkopt na pół i obie części smarujemy kremem czekoladowym, zostawiając go także na górę i boki tortu.
2. Na krem wykładamy masę kokosową i rozsmarowujemy.
3. Przykrywamy masę górą od biszkoptu, Na górę dajemy krem czekoladowy i zdobimy wg własnego uznania.
Ruda życzy smacznego! :*
Dodaj komentarz