Kolejny osiemnastkowy tort na moim blogu. Tym razem z pyszną wkładką orzechową. Ciasto bynajmniej nie jest zbyt mdłe, ze względu na dodany do masy sok z cytryny, który nadaje lekko kwaskowaty smak. Zachęcam wszystkich do wypróbowania! 🙂
2 ugotowane budynie w 1,5 l mleka
Nutella
1 kostka masła
1 cytryna
1/4 szklanki wody
25 dag zmielonych orzechów
1 szklanka cukru
Na sam początek pieczemy biszkopt czekoladowy z 9 jajek wg przepisu podanego tutaj.
1. Wlewany wodę do garnka i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy łyżką i gotujemy.
2. Do wody z cukrem dodajemy skórkę z cytryny i sok (ilość wedle uznania). Następnie wsypujemy orzechy i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3. W innym naczyniu miksujemy masło i dodajemy do niego wcześniej ugotowany i ostudzony budyń.
4. Do masła i budyniu dokładamy nutellę i miksujemy.
1. Przekrawamy ciasto tak, aby powstały cztery równe warstwy. Pierwszą warstwę nasączamy np. herbatą bądź alkoholem i wykładamy część kremu budyniowego.
2. Przykrywamy drugą warstwą, ponownie nasączamy oraz wykładamy masę orzechową.
3. Na masę nakładamy trzecią warstwę, wykładamy krem i przykrywamy ostatnią warstwą.
4. Smarujemy górę tortu oraz boki i dekorujemy wedle własnego uznania.
teresa1975
swietny pomysl 🙂 z pewnoscia przepis sprawdze na osiemnaste urodziny mojej corki ktore juz niedlugo 🙂 :>