Tort malinowo-kokosowy

wpis w: Torty | 2

Zbliżają się Twoje urodziny i nie masz pomysłu jakie ciasto upiec? A może chcesz zrobić komuś własnoręcznie wykonany, oryginalny prezent? Jeśli tak, to ten wpis jest idealny dla Ciebie. Tort malinowo-kokosowy z pewnością wszystkim zasmakuje! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podstawą tortu będzie okrągły biszkopt upieczony z 6 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj. 

Składniki:
Serek mascarpone 250 g
Śmietana kremówka 36 % 500 ml
3 śmietan-fixy
Ok. 150 g wiórek kokosowych
Paczka malin mrożonych
Małe pudełko świeżych malin (do ozdoby)
Ok. 4-5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki kompotu/soku jabłkowego (do nasączenia)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Śmietanę wlewamy go garnka i ubijamy. Po chwili dodajemy śmietan-fixy. Gdy śmietana będzie ubita dosypujemy ok. 4 łyżki cukru pudru i chwilę mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Serek mascarpone dajemy do innego garnka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy do niego wcześniej ubitą śmietanę i wszystko razem łączymy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Po zmieszaniu śmietany z serkiem, do masy dodajemy 100 g wiórek kokosowych i razem chwilkę miksujemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Wcześniej upieczony, zimny biszkopt przekrawamy na 3 warstwy.

DOBRA RADA! Analogicznie jak w zwykłym biszkopcie – najpierw nacinamy go dookoła nożem, a potem wkładamy w to grubą nitkę i poziomymi ruchami przekrawamy biszkopt! 🙂

5. Dół biszkoptu kładziemy na okrągły talerz i nasączamy go odrobiną kompotu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Wykładamy mrożone maliny na biszkopt i posypujemy odrobiną cukru pudru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Następnie dzielimy naszą masę na cztery części i jedną z nich rozsmarowujemy na malinach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Na masę wykładamy kolejną część biszkoptu i postępujemy tak samo jak z dołem – nasączmy sokiem, dajemy maliny, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugą częścią masy i ostatnią częścią biszkoptu.

9. Nasączamy górę ciasta i następnie trzecią i czwartą część masy rozsmarowujemy na górze i bokach ciasta. (Zostawiamy trochę masy na ozdobienie góry)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOBRA RADA! Aby ładnie wygładzić górę oraz boki ciasta, weź duży nóż i „przejedź” po kremie! 🙂

10. Następnie zdobimy górę masą oraz świeżymi malinami (według gustu), oraz posypujemy górę i boki pozostałymi wiórkami kokosowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 Responses

  1. Gorolka

    Moje ślinianki dostały szału. Za chwilę ślinić się będę jak bernardyn… Wygląda pysznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *