Zbliżają się Twoje urodziny i nie masz pomysłu jakie ciasto upiec? A może chcesz zrobić komuś własnoręcznie wykonany, oryginalny prezent? Jeśli tak, to ten wpis jest idealny dla Ciebie. Tort malinowo-kokosowy z pewnością wszystkim zasmakuje! 🙂
Podstawą tortu będzie okrągły biszkopt upieczony z 6 jajek, którego przepis znajdziemy tutaj.
Składniki:
Serek mascarpone 250 g
Śmietana kremówka 36 % 500 ml
3 śmietan-fixy
Ok. 150 g wiórek kokosowych
Paczka malin mrożonych
Małe pudełko świeżych malin (do ozdoby)
Ok. 4-5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki kompotu/soku jabłkowego (do nasączenia)
1. Śmietanę wlewamy go garnka i ubijamy. Po chwili dodajemy śmietan-fixy. Gdy śmietana będzie ubita dosypujemy ok. 4 łyżki cukru pudru i chwilę mieszamy.
2. Serek mascarpone dajemy do innego garnka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy do niego wcześniej ubitą śmietanę i wszystko razem łączymy.
3. Po zmieszaniu śmietany z serkiem, do masy dodajemy 100 g wiórek kokosowych i razem chwilkę miksujemy.
4. Wcześniej upieczony, zimny biszkopt przekrawamy na 3 warstwy.
5. Dół biszkoptu kładziemy na okrągły talerz i nasączamy go odrobiną kompotu.
6. Wykładamy mrożone maliny na biszkopt i posypujemy odrobiną cukru pudru.
7. Następnie dzielimy naszą masę na cztery części i jedną z nich rozsmarowujemy na malinach.
8. Na masę wykładamy kolejną część biszkoptu i postępujemy tak samo jak z dołem – nasączmy sokiem, dajemy maliny, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugą częścią masy i ostatnią częścią biszkoptu.
9. Nasączamy górę ciasta i następnie trzecią i czwartą część masy rozsmarowujemy na górze i bokach ciasta. (Zostawiamy trochę masy na ozdobienie góry)
10. Następnie zdobimy górę masą oraz świeżymi malinami (według gustu), oraz posypujemy górę i boki pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Ruda życzy smacznego! 🙂
Gorolka
Moje ślinianki dostały szału. Za chwilę ślinić się będę jak bernardyn… Wygląda pysznie! 🙂
ines
przepyszne ! POLECAM GORĄCO 🙂