Przepis, który dzisiaj Wam pokażę to bardziej przepis na deser niż ciasto. Niczego nie będziecie musieli piec, więc uważam, że każdy będzie w stanie go przygotować. Deser 3-bit inspirowany popularnym batonikiem, większości z Was na pewno zasmakuje! 😉
herbatniki (ok. 450 g)
2 budynie waniliowe
1 opakowanie masy krówkowej
mleko
1 tabliczka czekolady mlecznej
0,5 l śmietany kremówki
100 g masła
ok 3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1. Na sam początek przygotowujemy budynie. Używamy do tego celu mniej mleka (ok 3/4 l na dwa opakowania), ponieważ budyń musi być gęsty.
2. Na spód blaszki wykładamy herbatniki, wcześniej mocząc je w mleku.
3. Następnie smarujemy je masą krówkową i dajemy kolejną warstwę herbatników.
4. Ucieramy masło i dodajemy do niego wcześniej przygotowny, wystudzony budyń.
5. Budyń wykładamy na herbatniki.
6. Na budyń dajemy kolejną warstwę ciasteczek (ja niestety zapomniałam i pominęłam ten krok).
7. Ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fixy oraz cukier puder. Wykładamy na herbatniki. Warto do śmietany dodać żelatynę, aby deser się nie rozpłynął.
8. Znowu przekładamy herbatnikami i polewamy roztopioną czekoladą.
9. Odstawiamy deser do lodówki.
basia
Idą święta i gdzie przepisy na baby, serniki i paschy?
Pozdrawiam