3-bit

wpis w: Desery | 1

Przepis, który dzisiaj Wam pokażę to bardziej przepis na deser niż ciasto. Niczego nie będziecie musieli piec, więc uważam, że każdy będzie w stanie go przygotować. Deser 3-bit inspirowany popularnym batonikiem, większości z Was na pewno zasmakuje! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

herbatniki (ok. 450 g)
2 budynie waniliowe
1 opakowanie masy krówkowej
mleko
1 tabliczka czekolady mlecznej
0,5 l śmietany kremówki
100 g masła
ok 3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Na sam początek przygotowujemy budynie. Używamy do tego celu mniej mleka (ok 3/4 l na dwa opakowania), ponieważ budyń musi być gęsty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Na spód blaszki wykładamy herbatniki, wcześniej mocząc je w mleku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie smarujemy je masą krówkową i dajemy kolejną warstwę herbatników.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ucieramy masło i dodajemy do niego wcześniej przygotowny, wystudzony budyń.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Budyń wykładamy na herbatniki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Na budyń dajemy kolejną warstwę ciasteczek (ja niestety zapomniałam i pominęłam ten krok).

7. Ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fixy oraz cukier puder. Wykładamy na herbatniki. Warto do śmietany dodać żelatynę, aby deser się nie rozpłynął.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Znowu przekładamy herbatnikami i polewamy roztopioną czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Odstawiamy deser do lodówki.

Ruda życzy smacznego! :* 

  1. basia

    Idą święta i gdzie przepisy na baby, serniki i paschy?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *