Rolada to ciasto inne niż dotychczas na moim blogu. Zrobi wrażenie na wszystkich, a wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. 🙂 Słodka śmietana idealnie komponuje się z kwaskowatymi wiśniami, przez co ciasto jest niezwykle smakowite. Zapraszam do pieczenia! 🙂
0,5 l śmietany kremówki
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
Dżem wiśniowy lub porzeczkowy (zależy od własnych upodobań)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
wiśnie w alkoholu
Od razu po upieczeniu wyciągamy go z blachy i zwijamy w ręcznik. Robimy tak po to, gdyż po wystygnięciu ciasto nie byłoby plastyczne.
1. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i serek homogenizowany. Gdy wszystko wymieszamy, wlewamy wcześniej przygotowaną, rozpuszczoną żelatynę. Ok 1/3 szklanki.
2. Rozwijamy roladę i smarujemy dżemem.
3. Na dżem wykładamy śmietanę i posypujemy wiśniami. Trochę śmietany zostawiamy na górę rolady
4. Całość zwijamy. Smarujemy górę śmietaną i możemy posypać kakao.
Dodaj komentarz