Rolada ze śmietaną i wiśniami

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 0

Rolada to ciasto inne niż dotychczas na moim blogu. Zrobi wrażenie na wszystkich, a wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. 🙂 Słodka śmietana idealnie komponuje się z kwaskowatymi wiśniami, przez co ciasto jest niezwykle smakowite. Zapraszam do pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 

0,5 l śmietany kremówki
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
Dżem wiśniowy lub porzeczkowy (zależy od własnych upodobań)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
wiśnie w alkoholu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sam początek pieczemy biszkopt kakaowy z 6 jajek na dużej blasze. Przepis na niego znajdziecie tutaj. 

Od razu po upieczeniu wyciągamy go z blachy i zwijamy w ręcznik. Robimy tak po to, gdyż po wystygnięciu ciasto nie byłoby plastyczne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i serek homogenizowany. Gdy wszystko wymieszamy, wlewamy wcześniej przygotowaną, rozpuszczoną żelatynę. Ok 1/3 szklanki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Rozwijamy roladę i smarujemy dżemem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na dżem wykładamy śmietanę i posypujemy wiśniami. Trochę śmietany zostawiamy na górę rolady

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Całość zwijamy. Smarujemy górę śmietaną i możemy posypać kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruda życzy smacznego! :* 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.