Ostatnio dostałam przepis od mojej koleżanki na ciasteczka „koperty”.
Na początku wydawał mi się dosyć dziwny, ale zrobiłam i wyszły przepyszne. Sprawdźcie sami! 🙂
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny
0,5 szklanki letniej wody
2 łyżeczki octu
Marmolada (smak zależy od własnych upodobań)
1. Mąkę, margarynę, wodę oraz ocet dajemy do miski i zagniatamy ręką.
2. Konsystencja ciasta jest bardzo lepka, dlatego owijamy je folią spożywczą
i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy jedną z nich na wcześniej posypanej mąką stolnicy.
4. Kroimy ciasto na kwadraciki, nakładamy na nie odrobinę marmolady i zaginamy dwa rogi do środka.
5. Robimy tak z kolejnymi częściami i jak już wszystkie ciasteczka będą zrobione to pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 20-30 min.
6. Zimne już ciasteczka zdobimy lukrem (cukier puder + woda).
Ruda życzy smacznego! 🙂
basia
Ruda, wyszperaj przepisy na ciasteczka do kawy z przyjaciółką. Czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.