Dzisiejszy przepis będzie dla miłośników chałwy. Mam nadzieję, że większości z Was przypadnie on do gustu. Smak chałwy przełamują w nim brzoskwinie, więc bez obaw nie będzie ono zbyt słodkie. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂
400 g chałwy
Puszka brzoskwiń
3 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
100 g margaryny
40 ml spirytusu
1. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka.
2. W innej misce ucieramy masło i margarynę.
3. Powoli łączymy ze sobą obie masy.
4. Pokruszoną chałwę oraz 30 ml spirytusu dodajemy do kremu, ciągle miksując. Do masy można dodać trochę rozpuszczonej żelatyny.
5. Przekrawamy biszkopt na pół i nasączamy resztą spirytusu oraz sokiem z brzoskwiń.
6. Wylewamy na biszkopt krem. Następnie wykładamy pokrojone brzoskwinie.
7. Przykrywamy biszkoptem. Na górę dajemy resztę kremu oraz zdobimy wedle uznania.
Dodaj komentarz