Skoro mamy lato, nadszedł czas na ciasto, które będzie orzeźwiające i idealne na tę porę roku. Znalazłam przepis na taki oto deser, który mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Życzę smacznego i zapraszam do pieczenia! 🙂
3 galaretki porzeczkowe (mogą być także np. wiśniowe) rozpuszczone w 0,5 szklanki wrzącej wody.
4 szklanki porzeczki (czarna lub czerwona, mogą być także wymieszane)
1. Porzeczki miksujemy w blenderze.
2. Zmiksowane owoce dodajemy do galaretki i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu mus musi wystygnąć.
0,5 kg białego sera
0,5 l śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
żelatyna
woda lub mleko do rozpuszczenia żelatyny
2 śmietan-fixy
1. Na sam początek ubijamy śmietanę z dodatkiem śmietan-fixów.
2. W innym naczyniu miksujemy ser na gładką masę i dodajemy cukier puder.
3. Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy.
1. Wcześniej upieczony biszkopt przekrawamy tak, aby 2/3 ciasta były na dole a 1/3 pozostała na górę. Nasączamy dół np. kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na 1/3 szklanki.)
2. Na ciasto wykładamy połowę masy serowej i wkładamy do lodówki.
3. Do drugiej części masy dodajemy 1/3 musu porzeczkowego i miksujemy. Po ok 20 minutach wykładamy masę na ciasto.
4. Ponownie wkładamy do lodówki. Gdy pozostałą część musu zacznie się zsiadać – wylewamy ją na masę.
5. Przykrywamy mus biszkoptem i polewamy roztopioną czekoladą z odrobiną mleka.
Tud
Polecam! Ciasto jest wyśmienite. Sam jadłem 😀