Ciasto z kremem chałwowym i z brzoskwiniami

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 0

Dzisiejszy przepis będzie dla miłośników chałwy. Mam nadzieję, że większości z Was przypadnie on do gustu. Smak chałwy przełamują w nim brzoskwinie, więc bez obaw nie będzie ono zbyt słodkie. Zapraszam do wspólnego pieczenia! 🙂

P71900193

Składniki: 

400 g chałwy
Puszka brzoskwiń
3 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
100 g margaryny
40 ml spirytusu

Na sam początek pieczemy biszkopt z 8 jajek, według przepisu podanego tutaj. 

Wykończenie ciasta:  

1. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka.

 

 

2. W innej misce ucieramy masło i margarynę.

3. Powoli łączymy ze sobą obie masy.

4. Pokruszoną chałwę oraz 30 ml spirytusu dodajemy do kremu, ciągle miksując. Do masy można dodać trochę rozpuszczonej żelatyny.

5. Przekrawamy biszkopt na pół i nasączamy resztą spirytusu oraz sokiem z brzoskwiń.

6. Wylewamy na biszkopt krem. Następnie wykładamy pokrojone brzoskwinie.

7. Przykrywamy biszkoptem. Na górę dajemy resztę kremu oraz zdobimy wedle uznania.

Ruda życzy smacznego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.