Sezon na truskawki trwa. Jest to mój ulubiony owoc, więc jestem w raju i korzystam z okazji. 😀 Poprzednio przygotowałam ciasto ucierane, a dzisiaj dla odmiany będzie biszkoptowe. Jest ono bardzo lekkie i smaczne. Mam nadzieję, że Wam także zasmakuje. Zapraszam! 🙂
Podstawą naszego ciasta jest biszkopt z 8 jajek, wg przepisu podanego tutaj.
60 dag truskawek (wedle uznania)
2 ugotowane, tężejące galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
0,375 l śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
cukier puder do smaku
cukier waniliowy
1. Przekrawamy biszkopt i układamy na spód pokrojone truskawki.
2. Wylewamy galaretkę na truskawki i przykrywamy biszkoptem.
3. Ubijamy śmietankę, dodając śmietan-fixy oraz cukier puder.
4. Wykładamy śmietanę na górę i posypujemy kokosem.
Dodaj komentarz