Ciasto z truskawkami, galaretką i śmietaną

wpis w: Ciasta biszkoptowe | 0

Sezon na truskawki trwa. Jest to mój ulubiony owoc, więc jestem w raju i korzystam z okazji. 😀 Poprzednio przygotowałam ciasto ucierane, a dzisiaj dla odmiany będzie biszkoptowe. Jest ono bardzo lekkie i smaczne. Mam nadzieję, że Wam także zasmakuje. Zapraszam! 🙂

Podstawą naszego ciasta jest biszkopt z 8 jajek, wg przepisu podanego tutaj. 

Składniki: 

60 dag truskawek (wedle uznania)
2 ugotowane, tężejące galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
0,375 l śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
cukier puder do smaku
cukier waniliowy

1. Przekrawamy biszkopt i układamy na spód pokrojone truskawki.

 

2. Wylewamy galaretkę na truskawki i przykrywamy biszkoptem.

3. Ubijamy śmietankę, dodając śmietan-fixy oraz cukier puder.

 

4. Wykładamy śmietanę na górę i posypujemy kokosem.

Ruda życzy smacznego! :*


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.