Dzisiaj mam dla Was przepis, który moja mama dostała od koleżanki. Zrobiłyśmy go i było tak pyszne, że nikt nie potrafił się powstrzymać i nie wziąć kolejnego kawałka. Myślę, że Wam także zasmakuje, tak więc zapraszam do pieczenia! 🙂
Najpierw pieczemy ciasto, które początkowo może się wydawać, że jest biszkoptowe. Jednak po upieczeniu smakuje inaczej.
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
proszek do pieczenia
1 budyń czekoladowy
1 łyżka octu
Ciasto pieczemy wg przepisu podanego tutaj. Jedyną modyfikacją jest to, że razem z mąką wsypujemy budyń, a na koniec dodajemy ocet.
powidła (smak, zależy od własnych upodobań)
3 banany
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklanki wody
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 serek waniliowy homogenizowany
100-150 ml adwokatu
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
1. Przekrawamy ciasto na pół i jego dół smarujemy powidłami (moje były akurat domowej roboty).
2. Na powidła układamy banany pokrojone w plastry.
3. Następnie wylewamy na banany tężejącą cytrynową galaretkę.
4. Ciasto wkładamy do lodówki i w tym czasie ubijamy schłodzoną śmietanę.
5. Gdy śmietana jest ubita, dodajemy cukier puder, serek homogenizowany oraz wlewamy adwokat. Na sam koniec wlewany rozpuszczoną żelatynę.
6. 2/3 śmietany wylewamy na galaretkę. Przykrywamy to górą od ciasta i na nią wykładamy pozostałą część śmietany.
7. Dla ozdoby posypujemy ciasto pokrojoną, gorzką czekoladą.
Dodaj komentarz