Ciasto czekoladowe z bananami, kremem i galaretką

wpis w: Ciasta | 0

Dzisiaj mam dla Was przepis, który moja mama dostała od koleżanki. Zrobiłyśmy go i było tak pyszne, że nikt nie potrafił się powstrzymać i nie wziąć kolejnego kawałka. Myślę, że Wam także zasmakuje, tak więc zapraszam do pieczenia! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najpierw pieczemy ciasto, które początkowo może się wydawać, że jest biszkoptowe. Jednak po upieczeniu smakuje inaczej.

Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
proszek do pieczenia
1 budyń czekoladowy
1 łyżka octu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto pieczemy wg przepisu podanego tutaj. Jedyną modyfikacją jest to, że razem z mąką wsypujemy budyń, a na koniec dodajemy ocet.

Składniki na wykończenie ciasta: 

powidła (smak, zależy od własnych upodobań)
3 banany
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklanki wody
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 serek waniliowy homogenizowany
100-150 ml adwokatu
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Przekrawamy ciasto na pół i jego dół smarujemy powidłami (moje były akurat domowej roboty).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Na powidła układamy banany pokrojone w plastry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Następnie wylewamy na banany tężejącą cytrynową galaretkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Ciasto wkładamy do lodówki i w tym czasie ubijamy schłodzoną śmietanę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Gdy śmietana jest ubita, dodajemy cukier puder, serek homogenizowany oraz wlewamy adwokat. Na sam koniec wlewany rozpuszczoną żelatynę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. 2/3 śmietany wylewamy na galaretkę. Przykrywamy to górą od ciasta i na nią wykładamy pozostałą część śmietany.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Dla ozdoby posypujemy ciasto pokrojoną, gorzką czekoladą.

Ruda życzy smacznego! :* 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *