Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie będzie to przepis na pączki, ale na równie dobre faworki, które są również popularne jak pączki. Gdy już zjecie jednego nie będziecie potrafili przestać. Zapraszam do wspólnego pieczenia i jedzenia! 😀
5 żółtek
piwo (objętościowo tyle ile zajmują żółtka w szklance)
30 dag mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 szczypty soli
olej do smażenia
1. Wysypujemy 2 szklanki mąki na stolnicę i formujemy w środku dołek.
2. Do dołka wlewamy piwo i dajemy żółtka. Jeżeli ciasto jest za mokre dodajemy resztę mąki, jeśli jest za bardzo suche – śmietanę. Całość zagniatamy rękami.
3. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki takie jak na zdjęciu. Środek każdego przecinamy nożem.
1. Bierzemy jeden z paseczków.
2. Środek rozszerzamy i jeden koniec wkładamy do niego.
3. Końcówkę przekładamy i faworek jest gotowy.
4. Gotowe ciasteczka smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Podczas smażenia należy je obrócić na drugą stronę, aby obie były usmażone.
5. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz