Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Wielu osobom kojarzą się one z pysznym, domowym piernikiem. Osobiście jeszcze nigdy nie piekłam takiego ciasta i koniecznie chciałam wypróbować jeden z przepisów.
Wyszło bardzo dobre i polecam Wam także spróbować przygotować taki domowy piernik. Nie jest to oczywiście ciasto tylko na święta i sprawdzi się także w innym czasie. Zapraszam do pieczenia! 🙂
ok. 13 suszonych, pokrojonych śliwek
ok. 8 suszonych, pokrojonych moreli
125 dag roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki ciemnego kakao
1 szczypta soli
1-3 łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki miodu
4 duże łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
1. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy.
2. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz miód. Dokładnie mieszamy.
3. Do mokrych składników dodajemy suche – mąkę, przyprawę, kakao, sodę.
4. Wszystko dokładnie miksujemy. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy powidła, masło oraz śliwki i morele.
5. Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą foremek
Pieczemy je w 160-170 stopniach przez ok. 50-60 min.
6. Upieczone ciasta przekrawamy wzdłuż, smarujemy powidłami obie strony i składamy.
Górę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, kokosem lub rodzynkami.
Dodaj komentarz