Jasny biszkopt

wpis w: Biszkopty | 0

W większości ciast podstawą jest biszkopt. Mój przepis jest bardzo prosty, należy tylko pamiętać o jednej prostej zasadzie, której nauczyła mnie moja mama. Nie musicie się martwić o to ile mąki i cukru dodać do ciasta jeśli macie 5,6,7 czy 8 jajek. Za każdym razem mnożycie ilość jajek razy trzy i wychodzi ile dekagramów musicie użyć.

Np. 5 jajek razy 3 daje nam 15 dag mąki i 15 dag cukru 🙂

A teraz przechodzimy do głównego przepisu na biszkopt z 8 jajek.

Potrzebujemy:

8 jajek
24 dag mąki pszennej
24 dag cukru
Łyżeczkę proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Odrobinę soli
Pergaminę lub papier do pieczenia.

 

Składniki

 

 

1. Na sam początek oddzielamy jajka od siebie
i dodajemy do białek dwie szczypty soli.

 

 

2. Ubijamy białka na sztywną pianę,
następnie dodajemy powoli cukier oraz cukier waniliowy,
ciągle miksując.

 

 

3. Kolejnym składnikiem są żółtka, które spokojnie,
nie wszystkie naraz wlewamy do biszkoptu i mieszamy mikserem.

 

 

4. Dodanie mąki to chyba najtrudniejsza i najważniejsza część w pieczeniu biszkoptu. Musimy przesiać ją przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, nie wszystko naraz
i spokojnym ruchem wymieszać łyżką (jej zewnętrzną częścią).

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5. Dokładnie wymieszany biszkopt wykładamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

6. Ciasto pieczemy ok. 30- 40 minut w 170 stopniach (w zależności od piekarnika).

7. Upieczony biszkopt wykładamy z blachy (obracając blachę „do góry nogami”).

W ten oto sposób mamy przygotowaną podstawę do większości ciast.

Ruda życzy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *